متخصص متخصصان دندانپزشکی
متخصصان دندانپزشکی [۷۳]
متخصصان دندانپزشکی پس از گذراندن دوره عمومی دندانپزشکی ، دوره تخصص را می گذرانند. این لیست شامل متخصص درمان ریشه، متخصص ارتودنسی، متخصص ایمپلنت، متخصص لثه و جراحی لثه، متخصص پروتزهای دندانی، متخصص آسیبهای فک و دهان و صورت، متخصص دندانپزشکی ترمیمی و زیبایی، متخصص دندانپزشکی کودکان و … هستند
تعدادی از رشتههای تخصصی دندانپزشکی به شرح زیر می باشد:
اندودنتیکس (تخصص درمان ریشه دندان)
تخصصی از دندانپزشکی است که علوم پایه و کلینیکی آن شامل تشخیص، پیشگیری و درمان بیماریها وصدمات پالپ و بافتهای اطراف ریشه مرتبط با پالپ می باشد. درمان پالپ دندان با نامهای روت کانال، اندو ، عصب کشی و … شناخته میشود که این معمولترین درمانی است که توسط متخصصین این رشته انجام میشود. بیان اینکه دندانی احتیاج به معالجه ریشه دارد و یا به اصطلاح عامیانه عصب کُشی یا عصب کِشی شود در بسیاری از بیماران ایجاد هراس و اضطراب میکند و اغلب ترس آنها ناشی از مطالب نادرستی است که در این زمینه شنیدهاند. بسیاری از بیمارانی که جهت خلاصی از درد فوراً اقدام به کشیدن آن نموده اند، بعداً پشیمان شده و آرزو میکنند که ای کاش با معالجه ریشه، دندان را نجات داده بودند. خصوصاً آنهایی که جهت جایگزینی آن دندانها با پروتزهای ثابت از هزینه گران این خدمات آگاهی مییابند. وظیفه متخصصان این رشته درمانهای پیچیده ریشه است . اگر دندانهای شما کانالهای مسدودی داشته باشند و یا به شدت انحنا داشته باشند و یا احیانا دندان شما سوراخ شده باشد، متخصصان درمان ریشه میتوانند دندان شما را به بهترین صورت ممکن درمان کنند. همچنین گاهی نیاز به قطع ریشه دندان شما و یا عصبکشی آن از ته ریشه دندان و درون لثه است که در این صورت، این متخصصان به شما بهترین کمک را میکنند.
ارتودنتیکس (متخصص ارتودنسی)
این تخصص بخشی از دندانپزشکی است که در ارتباط با کنترل، هدایت و تصحیح بافتهای دهانی صورتی در حال رویش یا بالغ میباشد مثل وضعیتهایی که نیاز به جابجایی دندانها دارد، تصحیح روابط نامناسب فکی و دندانی، تنظیم و تصحیح روابط بین دندانها و استخوانهای سر و صورت. مسئولیت اصلی ارتودنتیست، تشخیص، پیشگیری، تفسیر و درمان انواع جفت شدن غلط دندانها و تغییرات بافتهای مجاور آنها میباشد. شما میتوانید وقتی کودک شما شش ساله شد و پا به مدرسه گذاشت او را برای چکاپ اولیه پیش این متخصص ببرید. او به شما خواهد گفت که آیا فرزند شما در آینده نیاز به ارتودنسی کردن دندانهایش دارد و یا نه. همچنین اگر شما بالای ۲۰ سال سن دارید و از نامرتبی دندانهایتان گله دارید میتوانید با کمک این متخصص و بستن سیم و براکت روی دندانهایتان آنها را ردیف و مرتب کنید. متخصصان این رشته در ردیف کردن دندانها قبل و بعد از جراحیهای فک و صورت هم تبحر دارند.
ایمپلنت دندانی(کاشت دندان)
اگر شما یک یا چند دندان خود را از دست داده باشید و یا کاملا بدون دندان باشید، می توانید برای جایگزینی دندان های از دست رفته، از ایمپلنت استفاده نمایید. ایمپلنت دندانی بخشی است که به عنوان ریشه دندان در داخل استخوان فک قرار می گیرد و تاج دندان روی آن بازسازی می شود.
پریودنتیکس (تخصص بیماریهای لثه و بافتهای نگه دارنده دندان)
این تخصص به پیشگیری و درمان بیماریهای بافتهای حمایت کننده مجاور دندانها و حفظ سلامت، عملکرد و زیبایی این ساختارها (لثه، استخوان فک و …) میپردازد. مراقبتهای لازم بعد از جراحی لثه و کشیدن دندان، پریودونتیت (پیوره)، لثه سالم , ژنژیویت (آماس لثه) و جرم گیری و همچنین بیماریهای لثه در این تخصص دنبال میشود.
پرستودنتیکس (تخصص پروتزهای دندانی)
شاخهای از دندانپزشکی است که به بازسازی و حفظ عملکرد دهان، راحتی، سلامتی و زیبایی بیمار میپردازد. بازسازی و ترمیم دندانهای طبیعی و یا جایگزینی دندانها و بافتهای فکی- صورتی از دست رفته با جایگزینهای مصنوعی، در حیطه عملکرد این رشته است. این تخصص در دو بخش پروتز ثابت و پروتز متحرک است.
پاتولوژی فک و دهان و صورت (آسیب شناسی)
علمی است که علت، ویژگیها، نحوه عملکرد و تأثیربیماریهای مرتبط با ناحیه فک و دهان و صورت را کشف و بررسی مینماید. کار در این رشته شامل تحقیق وتشخیص بیماریها با استفاده از معاینات کلینیکی، رادیوگرافی، میکروسکوپی، بیوشیمیایی و … میباشد. تخصصی از دندانپزشکی است که با تهیه و تفسیر تصاویر و اطلاعات بااستفاده از اشعههای تابان به تشخیص و کنترل بیماریها و ناهنجاریهای فک و دهان و صورت میپردازد. توانایی متخصصان این رشته، بررسی های میکروسکوپی نمونه های برداشته شده از ضایعات دهان، فک و صورت از لحاظ تشخیص انواع بدخیمی، سرطان و سایر ناهنجاری های بافتی می باشد. اگر شما خدای ناکرده تومور و یا کیستی در فک و صورت و یا اطراف دندان های تان داشته باشید، متخصص جراحی فک و صورت پس از برداشتن و خارج کردن آن، نمونه ای از این بافت ها را برای متخصص آسیب شناسی فک و صورت می فرستد که با بررسی آزمایشگاهی از سرطانی نبودن آن مطمئن شوند.
جراحی فک و دهان و صورت
تخصصی در دندانپزشکی است که شامل تشخیص، جراحی و درمانهای کمکی بیماریها، صدمات و نقایص عملکردی و زیبایی بافتهای نرم و سخت ناحیه دهان و فک و صورت میباشد. فک پایین شما بیش از حد بیرون زده است و یا فک بالای تان در صورت تان فرو رفته به نظر می رسد؟ در این صورت یک متخصص جراحی فک و دهان و صورت می تواند به شما بهترین خدمات جراحی را ارایه دهد تا زیبا شوید. جراحی دندان های عقل نهفته و نزدیک عصب، و دندان های نا به جا روییده را هم می توانید به این متخصصان بسپارید.
دندانپزشکی ترمیمی و زیبایی
تخصصی در دندانپزشکی است که به امر ترمیم و بازسازی دندانهای طبیعی و تأمین زیبایی ظاهری دندانهای فرد میپردازد. ارتودنسی، انواع ترمیمهای دندانی، ترمیم همرنگ دندان، سفید کردن دندانها. این متخصصان به درمانهای خاص و پیچیده «تاج دندان» از دو جنبه برگرداندن عملکرد صحیح و تامین زیبایی میپردازند. «لامینیت» نمونهای از درمانهای زیبایی میباشد که توسط متخصصان این رشته انجام میپذیرد. فراموش نکنید این رشته این روزها طرفداران زیادی دارد و اگر شما بخواهید لبخندی زیباتر داشته باشید، میتوانید با کمک این دندانپزشکان زودتر به هدفتان برسید. سفید کردن دندانها، لامینیت، روکشهای چینی، اصلاح طرح لبخند از تواناییهای این متخصصان است.
دندانپزشکی کودکان
یک تخصص دندانپزشکی است که محدوده آن را سن فرد تعیین میکند. پیشگیری و درمان بیماریهای دهان و دندان از دوران نوزادی و کودکی تا بلوغ به عهده متخصص این رشته است. کودکان نیازمند مراقبتهای ویژه سلامتی نیز توسط متخصص این رشته درمان میشوند. همچنین دندانهای شیری، عادت مکیدن انگشت و پستانک، سیلانت (مواد مسدودکننده شیارهای دندان)، فضانگهدار و روکش دندان شیری (SSC) جزو این بخش است. این شاخه تمرکز خود را بر روی رشد کودک/نوجوان، صدمات بیماریها و پیشگیری از وقوع آنها، مدیریت و روانپزشکی کودکان و بقیهٔ جنبههای این شاخه قرار میدهد.
تشخیص و بیماریهای دهان
تخصصی در دندانپزشکی است که به امر تشخیص ناهنجاریها و بیماریهای بافتهای نرم و سخت دهان میپردازد. این بیماریها ممکن است ویژه حفره دهان باشد و یا بخشی از یک بیماری عمومی که علایم آن در ناحیه دهان بروز کرده است. آفت کوچک، گازگرفتگی گونه، بوی بد دهان، خشکی دهان، تغییرات دهانی همراه با افزایش سن، فلوروزیس، دندان قروچه (براکسیزم)، سرطان دهان و … در این شاخه مورد رسیدگی قرار میگیرد.
متخصص بیماریهای دهان و دندان
این دسته از متخصصان در واقع به بررسی و تشخیص بیماریهای دهان، فک و صورت و ارتباط آنها با سایر دستگاههای بدن میپردازند. این افراد در واقع «متخصصان داخلی» در دندانپزشکی میباشند. اگر شما ضایعهای سفید و یا قرمز و یا پلاک و برجستگی مانند آن در دهانتان داشته باشید که دندانپزشکان عمومی متوجه نشوند که آن ضایعه دقیقا چه بیماری است، این متخصصان به شما کمک میکنند تا آن را بشناسید و درمان کنید. در واقع آنها در تشخیص ضایعات دهان و دندان تبحر خاصی دارند.
متخصصان جراحی لثه
این تخصص هم از تخصصهایی است که ممکن است زیاد به آن نیاز پیدا کنید. اگر شما بخواهید «ایمپلنت» بگذارید و یا لثههایتان را که در اثر پیری و یا بیماری تحلیل رفتهاند جراحی کنید، باید پیش این دسته از متخصصان بروید. این افراد در تشخیص بیماریهای لثه هم به شما کمک شایانی خواهند کرد.
تخصص دندانپزشک عمومی بیمارستانی
فارغ التحصیل این رشته با فعالیتهای دندانپزشکی مرتبط با بیمارستان مثل کنترل بیماران اورژانس و تروما، کشیکهای شبانه و غیره آشنا میشود.
لیزر در دندانپزشکی
لیزر به معنای نور تقویت یافته است که با تشدید میزان انتشار انرژی تابشی ایجاد می شود. این نور ناحیه درمان را استریلیزه کرده و قادر به منقعد ساختن خون است. در نتیجه می توان به وسیله لیزر عمل جراحی را بدون خونریزی و عفونت انجام داد. بسیاری از جراحیها با بکارگیری لیزر بدون نیاز به بی حسی صورت می گیرد و بدین ترتیب زمان نشستن بیمار روی صندلی دندانپزشکی کاهش می یابد.تأثیر لیزر روی بافت های سخت و نرم بسته به طول موج لیزر انتخابی، متفاوت است. توانایی امواج لیزر با توجه به کاربرد آن و نوع بافت تنظیم می شود. دندانپزشک باید آمادگی لازم را با گذراندن دوره های متعدد آموزشی لیزر در دندانپزشکی کسب نموده و اطلاعات مورد نیاز در این زمینه را مطالعه نماید. در حین کار با لیزر برای حفظ ایمنی باید از عینک محافظ استفاده شود.